![](https://static.wixstatic.com/media/4d24dcfa04684a81bf3f1701a847af81.jpg/v1/fill/w_288,h_192,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/4d24dcfa04684a81bf3f1701a847af81.jpg)
![logo_edited_edited.png](https://static.wixstatic.com/media/667a77_bbba7372acc146c5af27968ae68f31d3~mv2.png/v1/fill/w_273,h_123,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/logo_edited_edited.png)
Catering dla Placówek Edukacyjnych
Poniższy spis alergenów
zaprezentowano zgodnie z rozporządzeniem
Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (*);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (*);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (*);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(*) wraz z produktami pochodnymi, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Prosimy mieć na uwadze, że w procesie przygotowania posiłków używane są różne przyprawy takie jak na przykład: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, tymianek, kurkuma, rozmaryn, lubczyk. Zgodnie z informacjami otrzymanymi od producentów tych przypraw mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. W wędlinach i pasztetach, według informacji producenta, śladowo mogą wystąpić: gluten, mleko, jaja, ryby, soja, seler, gorczyca, sezam.
![Odmiany zboża](https://static.wixstatic.com/media/74ed87e0dfc64f7ab6da61b0a87cf691.jpg/v1/crop/x_0,y_0,w_4912,h_4911/fill/w_185,h_185,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Odmiany%20zbo%C5%BCa.jpg)
![Jaja gotowania](https://static.wixstatic.com/media/369f37452d474ca388f8398d658580f6.jpg/v1/crop/x_960,y_0,w_3840,h_3840/fill/w_185,h_185,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/Jaja%20gotowania.jpg)
![podejmowania makaronu](https://static.wixstatic.com/media/4f2cd1de7f844d5985460325e7a9075b.jpg/v1/crop/x_396,y_0,w_1209,h_1209/fill/w_185,h_185,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/podejmowania%20makaronu.jpg)
![zielona dobroć](https://static.wixstatic.com/media/a487476686464aaf8212ff0c6439a50d.jpg/v1/crop/x_772,y_0,w_3144,h_3144/fill/w_185,h_185,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_3,enc_auto/zielona%20dobro%C4%87.jpg)